Program de fertilizare pentru TOMATE cu ingrasaminte foliare NPK

*Aplicari Stadii de crestere Formula Rata aplicarii Vol. pulverizarii*
1-3 Faza vegetativa
20-20-20 + ME
11-13 kg / ha
1000 l / ha
1-3 Faza de inflorire (prima aplicare)
16-32-16 + ME
11-13 kg / ha
1000 l / ha
1 Faza de inflorire (a doua aplicare)
Azotat de Calciu
10 kg / ha
1000 l / ha
1-3 Faza fructului
13-7-40 + ME
11-13 kg / ha
1000 l / ha

Principalele functii ale nutrientilor in dezvoltarea culturii de TOMATE

NUTRIENT Functie
Azot (N) Sinteza proteinelor (crestere + recolta)
Fosfor (P) Divizia celulara si formarea de structuri energetice
Potasiu (K) Transportul zaharurilor, controlul stomatei, cofactor pentru numeroase enzime, reduce susceptibilitatea plantei la boli
Calciu (Ca) Un bloc important pentru peretii celulari,reduce susceptibilitatea la boli
Sulf (S) Sinteza amino-acizilor esentiali in cistina si metionina
Magneziu Necesar in procesul de fotosinteza



SIMPTOMELE DEFICIENTEI DE NUTRIENTI LA TOMATE
Cultura de TOMATE este sensibila atat la excesul cat si la deficienta de macro-nutrienti si micro-nutrienti:

AZOT
Simptomele clorozei din figura alaturata sunt rezultat direct al deficientei de azot. O usoara umbra rosiatica poate fi vazuta pe vene si petiole. Ca urmare a deficientei de azot, frunzele mature isi schimba gradual culoarea verde specifica catre un verde palid.


*Deficienta de azot la tomate

Pe masura ce cloroza avanseaza, aceste frunze batrane devin galbene (clorotice). In caz de deficienta extrema, frunzele se decoloreaza devenind galben-deschis, aproape de alb. Frunzele tinere, aflate la varf, isi pastreaza o culoare verde-deschis, si au tendinta de a se micsora ca suprafata. La plantele cu deficienta de azot , ramurile sunt reduse ca numar, planta avand o inaltime redusa si o forma de fus. Ingalbenirea frunzelor este uniforma, atat la frunze cat si la vine. Regenerarea frunzelor dupa aplicarea azotului foliar este spectaculoasa

FOSFOR
Petele necrotice din figura alaturata sunt tipice simptomelor de deficienta a fosforului. Ca regula generala, deficienta de fosfor nu este distincta si este mai greu de recunoscut. Principalul simptom vizual dupa care poate fi recunoscuta este planta pitica si pipernicita / oprita din crestere .


*Deficienta de fosfor la tomate

Plantele cu deficit de fosfor se dezvolta foarte incet in raport cu alte plante, crescute in aceleasi conditii dar avand sursa de fosfor. Plantele cu deficit de fosfor sunt adesea confundate cu plante fara stres, dar tinere. Dupa o perioada, stemul, petiolele si partea inferioara a frunzei capata o culoare violeta distincta. Pe masura ce deficienta se agraveaza, frunzele capata o culoare gri-albastruie. Cand deficitul este extrem, venele frunzei capata culoare maronie.

POTASIU
a) Frunzele din figura nr.1 arata un deficit accentuat de potasiu, cu necroze in spatiile dintre venele principale, alaturi de cloroza intra-venala.
b)Frunzele din figura nr.2 arata necroze marginale (arsuri ale varfului frunzei).
Acest grup de simptome este caracteristic deficientei de potasiu.


Figura nr. 1                             Figura nr. 2

La instalarea deficientei de potasiu marginile frunzelor sunt cuprinse de cloroza, progresand intr-o textura uscata, mai ales pe frunzele mature. Pe masura ce deficienta se adanceste, venele frunzei si mai tarziu intreaga frunza paleste. In contrast cu deficienta la azot, cloroza este ireversibila in cazul deficientei de potasiu. Deoarece potasiul este foarte mobil in planta, simptomele se manifesta doar pe frunzele tinere in cazul deficientei extreme. In cazul fructului , lipsa potasiului se manifesta printr-o colorare anormala a fructului si forma neregulata

FORMULE HIFERT PENTRU CULTURA DE TOMATE
HIFERTAnaliza AzotuluiMicroelemente
NO3 NH4 NH2
20-20-20 + ME 5.7 3.9 10.4 Cu - EDTA 55 ppm
Fe - EDTA 500 pm
Mn - EDTA 240 ppm
Mo - 35ppm
Zn - EDTA 75 ppm
16-32-16 + ME 4.5 6.3 5.2
13-7-40 + ME 11.3 1.4 0.3
Azotat de Calciu - 11 - 15% Ca
Hifert, oferit de PETRO STEDESA, este un ingrasamant solid, solubil 100% in apa, pretabil pentru camp, sere, solarii, aplicabil foliar sau prin sisteme de irigare. Gama HIFERT se gaseste intr-un numar mare de formule, putand fi utilizat pentru orice tip de cultura.

Avantajele produsului HIFERT:
1. Formula NPK echilibrata , cu o cantitate mare de substante active si micro-elemente.
2. Ingrasamant versatil, pretabil pentru orice cultura.
3. Se dizolva instant. Este gata de aplicare imediat.
4. Raportul Calitate-Pret foarte bun.
5. Practic, nu contine clor.

Caracteristicile produsului
Solubilitate: 30 kg HIFERT la 100 kg apa
(20 grade Celsius) Ambalaj: Sac 25kg PE/PP , lipit la cald

Ingrasamintele chimice marca HIFERT sunt produse in ROMANIA de catre SC PETRO STEDESA SRL si au la baza materie prima din import, de la HAIFA CHEMICALS. Unitatea de productie se gaseste in Judetul Prahova si a fost realizata in anul 2015 prin fonduri europene nerambursabile, fiind tehnlogizata cu echipamente de ultima generatie. Fabrica de ingrasaminte HIFERT detine standardul de calitate ISO9001 si mediu ISO14001
Toate produsele au fise de securitate, certificate de calitate si buletine de analiza , unitatea de productie fiind echipata cu laborator autorizat pentru analiza solului si al fertilizantilor.

Date contact:

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la telefoanele:

Mobil:
Tel/fax:
0722257177
0212243511

Recomandari de fertilizare

Mai jos veti gasi recomandarile noastre de fertilizare pentru majoritatea culturilor din tara noastra.

ATENTIE! Programele de fertilizare sunt generale, aplicarea ingrasamintelor variind in functie de zona, climat, caracteristicile solului, precum si de hibridul de planta. Pentru un program corect se recomanda apelarea la un agronom local.

Accesand pagina CALCULUL ESTIMATIV AL NECESARULUI DE INGRASAMINTE veti gasi un program de calcul personalizat pentru necesarul de ingrasaminte chimice in functie de numarul de hectare pe care il detineti si cultura dorita.