Program de fertilizare pentru MAR cu ingrasaminte foliare NPK

*Aplicari Stadii de crestere Formula Rata aplicarii Vol. pulverizarii*
1 Faza vegetativa, imediat inainte de inflorire
20-20-20 + ME
5 kg / ha
1000 l / ha
3 Faza vegetativa,inflorire, coacere timpurie
16-32-16 + ME
5 kg / ha
1000 l / ha

Aplicarea foliara ofera o oportunitate pentru livrarea nutrientilor necesari plantei direct pe frunze, flori sau fructe in momentele in care este necesara o interventie rapida asupra plantei. Vremea rece in timpul infloririi sau solul rece primavara limiteaza adesea disponibilitatea de nutrienti in sol in timp ce cresterea plantei este conditionata de fertilizanti in aceasta perioada critica.

De asemenea, cererea de nutrienti pentru dezvoltarea frunzelor in perioada rapida de crestere depa-
seste rata la care pot fi furnizatela sol prin procesele de absorbtie de la radacina si de transport prin planta. In acest caz, aplicarea foliara poate oferi cele mai bune mijloace de furnizare a macroelementelor. Aplicarea foliara trebuie totusi sa fie considerata drept o metoda pentru completare a programelor de fertilizare aplicate la sol, nu ca un substitut pentru acestea.


*Deficienta de azot la mar


NECESARUL DE NUTRIENTI
AZOT

Simptomele lipsei de azot la mar sunt similare celor de la alte plante: frunze galben-verzui, fara vigoare, crestere vegetativa slaba si recolta putina.
Nu numai deficienta azotului este o problema, ci si surplusul. Azotul aplicat se calculeaza in functie de mai multi factori, cativa expusi in continuare. Cultivatorul trebuie sa urmareasca atent dezvoltarea plantei si sa intervina atunci cand este necesar.

FACTORI CE INFLUENTEAZA CANTITATEA DE AZOT APLICATA
Mar pe rod sau Mar fara rod . Copacii tineri, fara rod, beneficiaza adesea de programe de fertilizare cu continut de azot mai ridicat. Tinta este ca marul tanar sa aiba crestere vegetativa si lemnoasa,in timp ce in cazul marului pe rod se urmareste recolta si o calitate ridicata a fructului.

Caracteristica de crestere. Necesarul de azot al marului se afla intr-o stransa concordanta cu masa lemnoasa a copacului. Cu alte cuvinte, copacii inalti au nevoie de mai mult azot decat merii pitici.
Densitatea crengilor. Merii cu crengi mai rare au nevoie de azot mai putin. Se datoreaza faptului ca necesarul de azot al lemnului si frunzelor este mai mic.
Densitatea de copaci per hectar. Ca regula generala, mai multi copaci implica mai mult azot.

APLICAREA FOLIARA A AZOTULUI

Aplicarea azotului foliar se face pentru stimularea mugurilor in vederea pregatirii optime a fazei de fruct, sau pentru inlocuirea / suplinirea azotului aplicat la sol. O lipsa de azot in faza de muguri duce la o degenerare rapida a ovulelor, reducand perioada efectiva de polenizare. Acest lucru este extrem de important in perioada de inflorire atunci cand temperaturile sunt coborate, caz in care cresterea tubului de polen este retardata. Stropirea foliara , imediat inainte de inflorire, aduce beneficii importante. De asemenea aplicarea azotului foliar este benefica cand se doreste o crestere vegetativa importanta.


FOSFOR
Marul cere fosfor atat in perioada de inradacinare, inflorire, cat si in cea de fruct, deci se recomanda a nu se permite deficiente in aceasta perioada, ori fructul nu va creste. Desi fosforul nu este luat in seama in solurile cu niveluri ridicate de fosfati naturali, acesta este imobil in sol - si prin urmare indisponibil. Singura solutie de aplicare a fosforului in aceasta situatie este aplicarea foliara.
Aplicarea foliara este recomandata si imediat dupa inflorire, in perioada timpurie de coacere, cand este necesara colorarea fructului .

POTASIU
Deficienta de potasiu poate fi cunoscuta dupa culoarea maronie a extremitatilor frunzelor batrane. Simptomele sunt evidente in perioada de coacere, atunci cand fructul trage potasiul din frunze. Frunzele raman in copac, chiar daca sunt moarte. Fructul este mic, cu o culoare fada si coaja groasa. Miezul este lipsit de zahar si insipid la gust. Cand exista deficienta de potasiu, absorbtia de calciu si magneziu este ridicata.

FORMULE HIFERT PENTRU FERTILIZAREA MARULUI
HIFERTAnaliza AzotuluiMicroelemente
NO3 NH4 NH2
20-20-20 + ME 5.7 3.9 10.4 Cu - EDTA 55 ppm
Fe - EDTA 500 pm
Mn - EDTA 240 ppm
Mo - 35ppm
Zn - EDTA 75 ppm
16-32-16 + ME 4.5 6.3 5.2
Hifert, oferit de PETRO STEDESA, este un ingrasamant solid, solubil 100% in apa, pretabil pentru camp, sere, solarii, aplicabil foliar sau prin sisteme de irigare. Gama HIFERT se gaseste intr-un numar mare de formule, putand fi utilizat pentru orice tip de cultura.

Avantajele produsului HIFERT:
1. Formula NPK echilibrata , cu o cantitate mare de substante active si micro-elemente.
2. Ingrasamant versatil, pretabil pentru orice cultura.
3. Se dizolva instant. Este gata de aplicare imediat.
4. Raportul Calitate-Pret foarte bun.
5. Practic, nu contine clor.

Caracteristicile produsului
Solubilitate: 30 kg HIFERT la 100 kg apa
(20 grade Celsius) Ambalaj: Sac 25kg PE/PP , lipit la cald

Ingrasamintele chimice marca HIFERT sunt produse in ROMANIA de catre SC PETRO STEDESA SRL si au la baza materie prima din import, de la HAIFA CHEMICALS. Unitatea de productie se gaseste in Judetul Prahova si a fost realizata in anul 2015 prin fonduri europene nerambursabile, fiind tehnlogizata cu echipamente de ultima generatie. Fabrica de ingrasaminte HIFERT detine standardul de calitate ISO9001 si mediu ISO14001
Toate produsele au fise de securitate, certificate de calitate si buletine de analiza , unitatea de productie fiind echipata cu laborator autorizat pentru analiza solului si al fertilizantilor.

Date contact:

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la telefoanele:

Mobil:
Tel/fax:
0722257177
0212243511

Recomandari de fertilizare

Mai jos veti gasi recomandarile noastre de fertilizare pentru majoritatea culturilor din tara noastra.

ATENTIE! Programele de fertilizare sunt generale, aplicarea ingrasamintelor variind in functie de zona, climat, caracteristicile solului, precum si de hibridul de planta. Pentru un program corect se recomanda apelarea la un agronom local.

Accesand pagina CALCULUL ESTIMATIV AL NECESARULUI DE INGRASAMINTE veti gasi un program de calcul personalizat pentru necesarul de ingrasaminte chimice in functie de numarul de hectare pe care il detineti si cultura dorita.